Три нови обора за 1142 крави ще строи кравеферма в землището на село Златосел, община Брезово, област Пловдив, става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, изпратено до РИОСВ – Пловдив, показа проверка на Агри.БГ

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв. (ИНФОГРАФИКИ)

Мащабният проект на „Агрокомплекс Златосел” е за изграждането на обори върху над 10 дка площ, монтаж на технологично оборудване в стопанството, както и на пивотни поливни системи за царевица. Описаните в инвестиционното предложение нововъведения звучат модерно и амбициозно.

В самите сгради на фермата ще бъдат извършвани няколко процеса – почивка, хранене, поене, раждане и медицинско оборудване.

За по-голяма ефективност при откриване на разгонените животни ще се монтира система за идентификация, управление и наблюдение на стадото с автоматично откриване на разгонени животни и софтуер. В комплект с това ще се монтират 650 чипа за автоматично и безжично идентифициране на животните, предоставящи информация за изминати крачки (индикатор, важен за определяне момента за осеменяване на животните) и време за лежане.

Автоматизирана вентилационна система за електронно управление на микроклимата ще се грижи за юниците, което ще им помогне да проявят генетичните си заложби, смятат стопаните. Те ще се погрижат да опазят животните си и от вятъра, като по дългите фасади на оборите ще се монтират специални прегради – щори, които ще се управляват автоматично от метеорологична станция.

Необходимият фураж за изхранване на кравите ще се разнася по фуражна пътека, по която ще се движи фуражораздаваща машина. За по-голяма ефективност в храненето на животните ще се монтират и роботи за прибутване на храната върху хранителните пътеки.

Торът ще се събира и транспортира от скрепер. В края на сградата той ще се отвежда в подземен канал, разположен напречно на сградите. За хомосенизиране на тора ще се използва хомогенизатор за течна торова маса. Събраната маса ще се подава по подземен канал до нова торова лагуна.

„Технологията на производството е съвкупност от методи за управлението на биологичните, физичните, химическите и техническите процеси на производство. С тези иновации ще се постигне по-голяма производителност на фермата, пише в уведомлението за инвестицията.

Другата инвестиция на фирмата е свързана с напояване на царевичните площи, стопанисвани от нея. За да реши проблема си със засушаването, тя ще използва три броя пивоти от най-разпространения модел в съвременното земеделие и шестцилиндров помпен агрегат. Водовземането ще бъде от микроязовир, намиращ се близо до площите. За да се избегне запушване, водата ще се филтрира през група от филтри, след които ще бъдат монтирани водомерите на поливната система.

Настоящият технически проект за напояване с пивотни дъждовални системи дава възможност да бъде изградена една модерна напоителна система за напояване на фуражни култури, изпълнена от европейски материали, елементи и фасонни части. Техническите параметри на системата, поради ниският интензитет на дъжда, създаван от крилото, дават възможност да се извършват поливки на насаждението при почти всякакви почвено-климатични условия”, убедени са стопаните.