Площите с овошки нарастват с 9% средно годишно от 2015 г., за да надхвърлят 35 хиляди ха през 2018 г. Това е безпрецедентен размер за последните десет години. Площите в някои направления (череши, сливи и др.) нараснаха толкова бързо, че вътрешният пазар отесня за родната продукция.
 
 
На 22 февруари в Пловдив, второто издание на InteliFresh – най-големият форум за реализация на плодове и зеленчуци в България, отново ще очертае тенденциите при търговията и ще отвори възможности за земеделците да се свържат с търговските вериги, както и с външни търговци. Целта на InteliFresh, чийто медиено партньор е Фермер.БГ, е българските производители да намерят вдъхновение и ускорение за бизнеса си.
 
След успеха на миналогодишното издание – положителни отзиви от близо 200-те участници, екипът на ИнтелиАгро е мотивиран да предложи още по-интересна програма и повече възможности за създаване на трайни контакти. 
Специално участие в дискусията „Възможностите за реализация през каналите на модерната търговия“ ще вземат представители на търговските вериги, гост-лектори от Холандия ще разкажат как работят тамошните организации на производители и как можем да ускорим износа за ЕС. 
 
Ще бъде обърнато внимание на сертификацията по международни стандарти като врата към външни пазари. Чужди търговци ще представят възможностите за износа на българска био и конвенционална продукция на румънския и други пазари, а акцент  ще бъде поставен върху една нова за България култура с големи перспективи. Специален панел е отделен и на новите технологии - как производителите да оптимизират растителната защита, подхранването на растенията, следберитбената обработка и съхранението, за да постигнат по-добри финансови резултати.
 
В зоната за b2b срещи гостите на InteliFresh ще имат могат да установят директни бизнес контакти с търговските вериги и други партньори по веригата.