Светлана Боянова оценява загубите на българските земеделци след руското ембарго на стоки от Европа на около 5-10 млн. евро. И е все още спорен според нея въпросът за това дали ЕС ще успее да приеме спешни мерки за реално обезщетяване на българските производители на плодове и зеленчуци. 

 

В момента косвеният ефект от ембаргото не може да бъде изчислен, но се наблюдава спад на цените и това ще бъде проблем за България и може да доведе до фалит на много земеделски производители, защото няма да могат си продадат продукцията на конкурентна  цена. Но това е само прогноза, а какво ще се случи – зависи много от мерките, които ще се вземат от Европейския съюз.

 

Стана ясно, че ще се ползват 400 млн. евро, които са предвидени за подобни ситуации от т.нар фонд за резерви при кризи, но те няма да са достатъчни.

 

„Копа Коджека” – най-голямата фермерска организация в Европейския съюз, - апелира Европейската Комисията да използва всички възможни инструменти, защото само резервът няма да бъде достатъчен. 

 

Светлана Боянова не крие вярата си в европейските институции. Европейската Комисията показа в новото си законодателство, чрез новата ОСП, че има воля да се справи с кризите на пазара. В края на месеца ще се събира Съветът на министрите по земеделие и там трябва да се вземат конкретни мерки. А за производителите на праскови и нектарини вече има взети такива мерки –те ще ползват известни облекчения.

 

Но това трябва да е един много ценен урок за България и да се търсят нови пазари, алтернативни на Русия. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!