До момента 43 земеделски производители са се възползвали от еднодневните трудови договори, съобщават от Инспекцията по труда – Добрич. Общо 681 еднодневни договора е заверила Инспекцията. Най-голям е броят на договорите за обработка на лавандула – 270 броя, а след това за обработка на полски пипер – 115 броя и лозови насаждения – 100 броя. 
 
Малък брой еднодневни договори са отчетени в отрасъл Растениевъдство, затова от Инспекцията по труда приканват работодателите да се възползват от възможностите на еднодневните трудови договори. 
 
Фермер.БГ припомня, че започват инспекционна кампания в селското стопанство от 1 юни, като приоритет на проверките ще бъдат свързани с наличието на писмени трудови договори при полагането на труд.
 
Селското стопанство е сектор, който подлежи ежегодно на засилен контрол, тъй като по данни от дейността на Агенцията по труда, се смята, че той е рисков по отношение на прилагането на нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.