Редица иновации, нови технологии и продукти представи Селскостопанска академия (ССА), по време на Международната селскостопанска изложба АГРА 2018. Форумът продължава и днес, 25 февруари.
 
 
В рамките на изложбата земеделските производители и любителите могат да се запознаят с нови сортове и технологични решения, създадени от учените на академията. На АГРА, ССА представя работата на своите 25 института.
 
снимка: ССА
 
Добруджанският земеделски институт се представи на форума с нови хибриди. В слънчоглед това е Деведа, а във фасул, новият сорт за директно прибиране се нарича Скития. Сортовете участваха и в конкурса за иновации.
 
„Имаме добри селекции, но повечето земеделци предпочитат устойчиви хибриди. В момента, институтът предлага само класически хибриди, но през следващата година ще можем да представим и клиърфилд хибриди в слънчоглед. Смятам, че можем да догоним чуждестранните селекции, дори сме почти наравно, но при нас липсва реклама и мениджмънт“, коментира ас. Георги Георгиев от Добруджанския земеделски институт за Фермер.БГ. Той добави, че експертите работят съвместно с украински, немски и испански институти, като съвместно разработват хибриди, но все още няма одобрени такива.
 
Нов висококачествен сорт домат „Алено сърце“ представиха от Института по зеленчукови култури „Марица“. Той е с традиционен български вкус и аромат.
 
„За първа година сортът е на пазара, но определено има търсене. От една страна за консуматорите искат и търсят българския вкус, същевременно производителите желаят да отглеждат традиционни сортове, защото се съобразяват с търсенето“, каза доц. д-р Даниела Ганева, директор на института и отбеляза, че експертите имат възможност не само да разработват нови сортове, но и да възстановят всички стари сортове към които има интерес.
 
снимка: http://sortovisemena-bg.com
 
Институтът по животновъдни науки – Костинброд също представи иновация – уред за предотвратяване на роене при пчелите.
 
„Уредът работи на много интересен принцип. Неговата задача е да подаде сигнал, че даден кошер има проблем. Уведомлението се подава под формата на sms на телефона на пчеларя. Оттам той разбира кой кошер да отвори, за да предотврати роене, което може да донесе големи икономически загуби“, обясни доц. Иван Янчев, директор на института.
 
Той добави, че експертите работят и върху други иновации, които ще улеснят фермерите, но и не само. Най-новата разработка на института ще бъде представена на Националното изложение по животновъдство в Сливен през месец април. Тя ще даде възможност не просто да се намалят парниковите газове в животновъдството, но и да се оползотворят.
 
Селскостопанска академия се представи на АГРА със своите 25 института, опитни станции и Националния земеделски музей. Учени от всички структури на академията са на разположение за въпроси на бизнеса, фермери и любители земеделци и днес, 25 февруари.