Произволът на прекупвачите в Индия сериозно разгневи земеделците в страната. Подобно на производителите на лук, домати, чесън и зеле, тези дни фермерите, отглеждащи банани в района на Мадхя-Прадеш, изхвърлиха продукцията си заради рязкото понижаване на изкупните цени, информира Freshplaza.

Турция: Тонове череши останаха по дърветата заради ниските цени

Производителите в района на Бадвани, където са съсредоточени най-големите плантации с тази култура, на свой ред нахраниха с готовата си продукция животните. Това се случва след като миналия четвъртък цените паднаха до 6,28 евро на тон.

Разходите за производство на 1 тон банани струват около 100 евро. Прекупвачите предлагат по 6,28 евро на тон, поради това е по-добре използваме продукцията за фураж, а не за търговия на едро, казва един от фермерите и привежда заканата си в действие.

Фермерите твърдят, че търговците са се наговорили и съществува картел. Целта му е да се понижат максимално цените в пика на сезона.

Производителите на банани дълго време искаха от местните власти гарантирани минимални цени, за да бъде оказана подкрепа на сектора, засега обаче исканията им остават игнорирани.