" В България не е модерно да произвеждаш нещо. Това е факт. Не само, че не е престижно, то е под всякаква критика. Няма нужда да учиш да работиш в производството. По-добре бъди търговец, банкер, но само недей да работиш в производството. Не може нашата държава да няма политика, маркетинг и ние да бъдем винари", заявява пред DiVino, Свилен Кисьов главен енолог на винарска изба Катарджина, която произвежда вино от лозови масиви близо до село Мезек, общ.Свиленград.

 

"Турция като винарска държава на колко години е? На щанда на винарското изложение в Дюселдорф ясно се видя ролята на държавата. Това са 6 палати, по улиците хиляди хора се разхождат с куфарчета Turkey. Защо е необходимо? Защото тези хора искат да произвеждат вино, да се развиват, да го продават. А ние само говорим. Ние в България като бранш трябва да сме по-обединени и да бъдем заедно. А не, като вземеш вино на друга изба, да си казваш вътрешно "много е добро!", но пред хората да казваш, че не става за нищо.", споделя още Кисьов.

 

Според експертът от години наред най-голямото изложение "Винария" вече не е нищо, защото "там технолози отиват да опитат виното на своите колеги и ако могат, зад ъгъла да коментират колко не е хубаво."

 

Според Кисьов през последните години в България се пие повече вино, тък като от повечето хора се приема за мода. Кисьов споделя още: " Аз съм бил свидетел стотици пъти-вина за по 40 лв. от избата, което значи 100 лв. в ресторанта, да се пият с лимонада! В момента в България 60-70% от консумацията на вино е абсолютна мода. Кой може да различи вино от 7 и от 40 лева? Ако онази госпожа в онзи офис направи разлика между вино за 7 и 27 лева, аз ще ви дам 100 бутилки! В момента в България е увеличена консумацията на розе. Защо? Защото клиентите разбират от розе ли? Това е най-несложното вино, което се прави. Това е модата, това е пазарът.

 

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!