Ако преди години ни изненадваше факта, че храната, която поглъщаме идва благодарение на пчелите, то днес това не може да изненада почти никого. 
 
 
Сектор Пчеларство не разцъфва в момента и всяка година проучвания на известни учени сочат, че загиват хиляди медоносни пчели. Затова смятаме, че е нужно още един път да припомним важността на пчелите. 
 
 
Опрашването. Когато заговорим за пчелите, първото нещо, което изниква поне в моето съзнание е опрашване. Освен предоставянето на мед, прашец, восък и други ценни пчелни продукти, от решаващо значение е именно пчелното опрашване. Благодарение на него, на нашата трапеза присъстват четири от пет храни, които употребяваме – маслодайни семена, ядки, бобови растения, плодове и зеленчуци.
 
Опрашването не е важно само заради храненето, това е жизнено необходимо за култури за изхранване, каквито са баклата и детелината, използвани за храна на месодайните животни. 
 
Инфографика: Грийн Тек
 
Една медоносна пчела достига дължина едва около 15мм. Разбира се на лице са и специални приспособления за максимално събиране на цветен прашец и нектар от цветовете. С тези си характеристики едно пчелно семейство, което се състои от около 50 000 пчели, опрашва 4000 кв.м овощни дръвчета и произвежда близо 14 кг мед.
 
 
Напоследък особено се заговори за неоникотиноидите като основна причина за измирането на пчелите. Въпреки че няма официални изследвания, доказващи вредността на неоникотиноидите, при опити в реални условия, повечето пчеларски асоциации винят именно пестицидите
 
 
Във връзка с това днес, 7 април, Световният ден на здравето, Обединеният български пчеларски съюз организира национален протест. Причината за това е недоволството на пчеларите към разрешената употреба на неоникотиноидитте от БАБХ. Протестът ще се проведе пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа.
 
Преди всичко нека се замислим за това колко са важни пчелите за нас и колко голяма е не само икономическата, но и цялостната им полза за населението. Въпреки иновациите, които започнаха да навлизат в последно време в Запада за опрашване на растенията, чрез роботи, никой и нищо не може да замени пчелите. А Вие какво мислите?