Сега ни трябва един напоителен дъжд след сеитбата на рапица и преди засяване на пшеницата, казва пред Агри.БГ зърнопроизводителият и председател на Съюза „Маркели“ Илия Проданов. По думите му плюсовете от валеж със стопанско значение в този период ще са няколко, но най-вече ще помогне за тежката борба със самосевката.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Сеитбата на рапицата в Бургаско вече започна и земеделците бързат да изпреварят прогнозираните за следващата седмица валежи. „Молим се на хубав дъжд, а не такъв, че само да подлъже рапицата да излезе. Нужни са поне 20-30 литра”, споделя Проданов. Другият ефект от влага по това време ще е за по-добра предсеитбена подготовка за пшеницата.

След царевица и слънчоглед обработката е трудна, трябва задължително дъжд”, категоричен е зърнопроизводителят. Не на последно място валежите по това време, биха помогнали много на земеделците да се справят още сега друг голям проблем – самосевката.

"Така ще излязат малко самосевките, за да ги развалим, че после с препаратите ще е сложно. Особено в самосевките рапица и технологичен слънчоглед препаратите не действат. Ако сега изникне, ще я развалим с дисковите брани и след това ще сеем, което ще е идеално. Когато се извади от корена, когато тъкмо е поникнала, е най-добре"

Самосевката е конкуренция на културата, а борбата с нея е предизвикателство за зърнопроизводителите. Много от препаратите, които бяха ефективни, вече са забранени.

"Най-големият проблем е, че за да приложиш препаратите, които я унищожават, трябва фаза на пшеницата, ама тази фаза на пшеницата – братене, идва в края на ноември, началото на декември, когато пък няма температура, за да се приложи този препарат. Общо взето борбата с нея е много трудна и затова е по-добре да я  унищожим механично сега, убеден е Илия Проданов.