Имаме сериозни проблеми в бранша. Наистина има какво да се направи и ако ние продължаваме да се нападаме един с друг, държавата никога няма да ни чуе.

Така Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите коментира своето обръщение към земеделските производители, публикувано вторник вечерта в социалните мрежи. 

Според него целта на поста е да се насочи вниманието и дискусията към реалните проблеми в земеделието, и към намирането на работещи решения. 
„Има много хора, които винаги вадят дивиденти от този тип протестни действия. Това не са земеделските производители и никога не са били. Крайно време е стопаните да имат дивиденти от такъв тип недоволство, а не определени хора, които задкулисно договарят различни неща“, казва Проданов. 

Той сподели, че от асоциацията на зърнопроизводителите са си тръгнали от протеста с една идея неудовлетворени, но „оставихме отворена вратата за диалог с правителството до такава степен, че наистина да решим проблемите в бранша, а не протестът да бъде само едно емоционално действие, което да не постигне резултат“. 

Кой спечели от протестите?

"От протестите не спечели абсолютно никой, но диалогът е отворен и има възможност да се направят промените, от които има нужда и да се погледне на земеделието малко по-интелигентно", смята председателят на НАЗ.

„С ръка на сърцето мога да кажа, че нито един задкулисен играч не спечели, единствените, които спечелиха нещо бяха някои от чувствителните сектори, които получиха парите, които им се полагаха. Това стана благодарение на сектор Зърнопроизводство, защото той е силният и протестиращият, той е този, с който държавата се съобразява когато излезе на улицата“, каза още Илия Проданов. Той отчита, че секторът е зле, но това не е „защото протестът се проведе, нито че си тръгнаха тракторите, дори да не беше се случвал, ситуацията нямаше да е много по-различна“. 

Какво следва?

Според Проданов има крещяща нужда от законодателни промени, необходимо е в България да се обърне внимание на земеделието като интелигентен отрасъл, който е готов на диалог и знае какво иска, а „не излиза да протестира, за да свали правителството, защото това беше най-лесното с влизането в София“. 

От НАЗ готвят законодателни предложения, вече е пуснато писмо до премиера. „Меморандумът е разписан от него, ще му кажем, че положението в сектора не е добро, независимо от фиктивната забрана, която се договори. Факт е, че украинско зърно влиза в страната". На практика положението с вноса не е различно от преди забраната, когато цяло лято се внасяше украински слънчоглед, маскиран като румънски. 

„Трябва да спрем да мислим този украински внос, ако успеем да сме му конкурентни, той няма да ни пречи. За целта обаче трябва да си свалим себестойността. Реално нашият проблем не е Украйна, а себестойността на нашата продукция, тя е висока и за това има много фактори, трябва да повлияем на тези, върху които можем", смята още зърнопроизводителят.

В момента има външен натиск Илия Проданов да си подаде оставката. „Това се прави с цел дискредитиране на асоциацията, защото тя е фактор, вижда се и за нея се говори, тя не може да бъде заобиколена по никакъв начин и затова искам да е ясно на всички, че докато членовете на асоциацията и Управителния съвет са зад мен, аз ще стоя твърдо и ще си изпълнявам отговорностите, които съм поел“, казва още младият земеделски производител.