Прогнозно, реколтата от грозде тази година, ще е около 200 хил. тон, предвид на новите лозови насаждения. Това каза инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ), за Фокус. 
 
Според него към началото на август състоянието на лозовите насаждения в страната е сравнително добро. 
 
„Всички стопани полагат максимални грижи. Пръскат и обработват лозята, за да може самият грозд да се напече хубаво от слънцето, да налее захар и да бъде с изключително високо качество. Обобщено, състоянието е сравнително добро. Дано да се запази такова и до гроздобера, когато вече с абсолютна точност ще можем да кажем количествата и качествата на продукцията. Ако времето задържи както в момента, смятам, че ще се радваме на една много добра реколта тази 2016 г.”, каза той. 
 
Коев добави, че от гледна точка на момента в качествено изражение реколтата ще бъде изключително висока. 
 
„Има още месец, около дни 40 до гроздобера. Дано природата не си направи шега и времето да се задържи стабилно, постоянно топло, с високи температури. Реколтата тази година ще бъде в добро качество, като количество миналата година имаме прибрано и преработено грозде от винарските ни предприятия приблизително 196 хил. тона. Надявам се, че тази година ще можем да минем 200 хил. тона грозде, предвид факта, че има и нови лозови насаждения, които влизат в първа година в плододаване”, каза инж. Коев и уточни, че това са прогнозни цифри.