През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време, сочи прогнозата на Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ-БАН.
 
 
На много места в полските райони на страната температурите ще надвишават минимума, необходим за развитието на зимните житни култури. 
 
При пшеницата и ечемика ще се наблюдават слабо изразени вегетационни процеси, които няма да доведат до промяна  във фенологичните фази на културите.
 
През последните дни на ноември агрометеорологичните условия ще претърпят рязка промяна. Прогнозираното застудяване, на места с валежи от сняг, ще доведе до затихване и прекратяване на вегетацията при есенните посеви.
 
 
В началото на декември при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Част от зимните житни култури, предимно тези - засети в агротехнически срок, ще прекратят вегетацията си във фаза братене, което е предпоставка за успешно презимуване. 
 
Късно засетите, в средата на ноември, посеви с пшеница и ечемик са неукрепнали, във фаза поникване. Посевите с рапица, преодолели отрицателните последици от есенната суша, са във фаза розетка.
 
В началото на следващия период условията ще позволяват провеждането на дълбока оран, внасяне на минерални торове, засаждане на овошки.