8700 дка с пшеница са засети в полетата на Земеделска кооперация „16 декември” със седалище в село Гарван, община Ситово. Ранните посеви вече са третирани със инсектицид срещу нападение от житни мухи, съобщи председателят на кооперацията Иван Добрев. 

Тревога: Опасност за пшеницата в Добруджа?

„Растенията трябва да са поникнали поне на 3 см, за да има ефект от третирането. При по-късните сеитби не се наложи да пръскаме, само ги обиколихме с пръскачката, за да не навлязат мухите и в тези посеви”, уточни земеделецът. 

Случващото се в кооперацията е показателно за това, как се развиват пшениците край Дунава. Според нейният председател нападение на житни мухи е имало в почти цяла Силистренска област, тъй като топлото време е благоприятствало развитието им. В момента производителите там довършват есенната оран. 

„Това е най-тежкото мероприятие за нас, тъй като гълта много средства и усилия”, подчерта Иван Добрев, и допълни: „Заради сухата почва оранта е трудна, бавна и затормозява машините. Очакваме до края на седмицата да приключим с изораването на площите в кооперацията”. 

Близо 450 000 дка с пшеница от новата реколта са засети в Силистренска област до средата на ноември. За сравнение година по-рано площите с жито край Дунава са били 490 000 дка. В момента предсеитбена подготовка е извършена на близо 512 000 дка, а изораните площи са 458 000 дка.