28 диви прасета, заразени с африканска чума по свинете (АЧС), бяха установени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чума по свинете: Комарите пренасят ли инфекцията?

Животните са заловени в две области - Сливен и Бургас, в Държавно горско стопанство "Сливен" и Държавно ловно стопанство "Ропотамо". Случаите са вторично възникнали, което означава, че в двете стопанства и преди е било установявано наличие на болестта.

Въпреки предприетите мерки и плана на Министерството на земеделието (МЗХГ) заразата по дивите и домашни прасета в страната не стихва. Само за последните няколко седмици бяха обявени над 100 случая на инфектирани диви животни. Продължават да се появяват огнища на заболяването и в стопанства за отглеждане на източно-балкански свине.

АЧС се предава от животно на животно, разнася се и от хора, като те самите не страдат от болестта. Една от хипотезите е, че се пренася и чрез комари и други кръвосмучещи насекоми, поради което част от мерките срещу заболяването включват пръскане срещу комари. В затворените стопанства за отглеждане на домашни свине се предполага, че заразата прониква чрез фуражите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отговор от БАБХ: Мобилните инсинератори са под контрол

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

За движението на домашни свине: Пробите за АЧС са за сметка на собственика