Още 8 нови случая на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета обяви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животните са установени в държавно горско стопанство "Говежда" на територията на област Монтана, където и преди са регистрирани случаи на заболяването.

Чума по свинете: Комарите пренасят ли инфекцията?

Въпреки предприетите мерки и плана на Министерството на земеделието (МЗХГ) заразата по дивите и домашни прасета в страната не стихва. Само за последните няколко седмици бяха обявени близо 100 случая на инфектирани диви животни. Продължават да се появяват огнища на заболяването и в стопанства за отглеждане на източно-балкански свине.

На вчерашното си заседание Правителството дори одобри изменение на Плана за предотвратяване разпространението на чумата по свинете в България през 2020 г. Промяната се налага поради приемането на постановление, с което са одобрени допълнителни разходи в размер до 1,5 млн. лв. за пръскане срещу комари.

Една от хипотезите е, че смъртоносният за прасетата вирус на АЧС може да бъде пренасян от насекоми, включително от мухи и комари. Заплахата от пренасяне на заразата чрез комари изглежда е съществена и държавата взема мерки срещу нея.