Смъртоносният за прасетата вирус на Африканската чума по свинете (АЧС) може да бъде пренасян от насекоми, включително от мухи и комари. Това е една от хипотезите, които през миналата година бяха проверявани от учени, ветеринари и собственици на свиневъдни комплекси.

Животновъдите са много опитни с коронавирусите. Имат ли имунитет?

Заплахата от пренасяне на заразата чрез комари изглежда е съществена и държавата вземе мерки срещу нея, стана ясно от решение на Министерския съвет, прието днес, 7 април. 

Правителството одобри изменение на Плана за предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България през 2020 г., съобщи информационната служба на Министерския съвет.

Промяната се налага поради приемането на Постановление № 43 от 12 март 2020 г., с което са одобрени допълнителни разходи в размер до 1,5 млн. лева по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г.

Финансовият ресурс ще бъде насочен за осигуряване на навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната. Това се налага за предотвратяване на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве.

Със средствата ще бъде финансирано изпълнението на предвидената в Плана мярка за дезинсекционна обработка срещу комари по поречието на река Дунав. Промените са свързани с работата на институциите, на които се възлага изпълнението на мярката.