Неотдавнашен одит на Европейския съюз (ЕС) установи, че във ферми в Ломбардия и Емилия-Романя, двата основни свиневъдни региона на Италия, 98% от фермерите отстраняват опашките на животните, пише Guardian.
 
Рутинното рязане на свински опашки е незаконно съгласно директива на ЕС. Практиката е забранена и от италианското законодателство, но тези правила продължават да не се спазват от италианските свиневъди. 
 
На тази трамватична процедура са подложени много от прасетата, чието месо е предназначено за престижния пазар на прошуто в страната, който миналата година донесе печалба от 7.98 млрд. евро. Процентът на рязани опашки в Италия е един от най-високите в цяла Европа.
 
Опашката се отстранява без упойка, когато прасето е на възраст от 3 до 4 дни. Стопаните вярват, че така предотвратяват тежки наранявания, които могат да възникнат, когато свинете отхапват опашките на другите. Проучванията на ЕС показват обаче, че тази практика причинява остра травма и болка, може да предизвика инфекция и да остави траен дискомфорт в животните.
 
 
Италианското правителство признава мащаба на проблема. Тази година то създаде работна група, която да изготви тригодишен план за действие. Той трябва да се приложи във всяка от 3000-те ферми за развъждане в Италия. Целта е да се подобрят условията на отглеждане на свинете и да се избегне необходимостта от рязането на техните опашки.
 
Много от италианските животновъди недоволстват и казват, че ще бъдат задължени да затворят 30% от стопанствата. Техните опоненти обаче отговарят, че това е бъдещето. Стопаните трябва да са склонни да полагат по-хуманни грижи за животните, а потребителите да плащат по-високи цени на месото.
 
Топлият климат на Италия прави живота на свинете особено труден, казва свиневъдът Стефано Салварани. Летните температури редовно превишават 35°C, което е проблем за прасета, които трудно регулират телесната си температура. „Животните стават нервни – казва той. – Нормално е да хапят опашките на братята си. Също така нашите прасета растат по-големи, така че те могат да стъпват на опашките си и да получават рани.“
 
В доклад на ЕС от 2014 г. обаче се отбелязва, че в пренаселените промишлени стопанства прасетата не могат да следват естественото си поведение. Стресиращите условия там са основен фактор за отхапване на опашките.
 
 
Семейство Фумагали от Северна Италия е в бизнеса от 20-те години на миналия век. Преди 4 години спира да реже опашките на своите животни. Всичките им навеси са покрити със слама, а свинете не са ограничени до клетки след оплождането. От тавана висят вериги за игра. Подът е твърд, а не решетъчен – решетките улесняват пречистването на отпадъчните води, но е по-вероятно да наранят краката на животните. Освен това прасетата имат място да се движат. „Слагаме по-малко прасета на квадратен метър, отколкото изисква законът – казва собственикът. – Получаваме по-малко количество месо, но вярваме, че си струва.“
 
Според него манията за рязане на опашките е заложена в психологията на италианските фермери. Те обаче трябва да се отнасят по-хуманно към животните. Това не е толкова трудно, но изисква разходи за по-добро управление на канализацията и модернизиране на сградния фонд. Промяната на тази ситуация ще изисква цялостна промяна в манталитета на фермерите, които да поставят нуждите на животните в центъра, допълва експерт.