Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган продължи пътуванията си, с цел насърчаване на качествените европейски селскостопански продукти в света. Тази седмица той бе в Саудитска Арабия (7-9 ноември) и в Иран (10-13 ноември), пише www.ag-press.eu.
 
 
Хоган е придружен от делегация от сектора на хранително-вкусовата промишленост в ЕС. Целта на визитите е улесняване на търговските отношения с двете страни.
 
Членовете на делегацията на еврокомисаря проведоха делови срещи със своите колеги от двете страни. С това те се надяват да се засили търговията на европейски хранителни и селскостопански продукти с двете страни от Близкия изток. 
 
Към момента Саудитска Арабия изнася хранителни продукти към ЕС на стойност от 62 млн. евро и внася за около 4,5 млрд. евро. От своя страна Иран внася европейски селскостопански и хранителни стоки на стойност около 728 млн. евро годишно и изнася към ЕС за около 468 млн. евро.
 
Пътуването на комисар Хоган е в рамките на политиката за подпомагане на европейските производители да продават селскостопанските си продукти на все по-конкурентен световен пазар. Хоган посети още Канада, Виетнам и Индонезия, Колумбия и Мексико, както и Китай и Япония.