СТЕКСПО 2016 е първият по рода си български форум, който събра животновъди на едно място, за да представи световните тенденции и добрите практики в месодайно говедовъдство. Лектори на форума бяха специалисти от Германия, Ирландия и Румъния – страни със сериозни традиции в това направление. Те споделиха опит и знания по въпросите за правилното хранене, отглеждане и запазване на здравния статус на животните, с цел постигане на по-високи резултати в земеделските стопанства. Форумът се проведе в село Стефан Караджово, Ямболско на терен в животновъдна ферма, която развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон.
 
 
HL-TopMix бе сред официалните партньори на събитието и представи лекция за тънкостите в храненето при отглеждане на телета за месодайно направление. Албена Мирчева, Маркетинг мениджър в HL-TopMix разказа повече.
 
„Когато се срещнахме за първи път с Асоциацията на месодайното говедовъдство и обменихме мисли за бранша, бяхме впечатлени от тяхната инициативност и от идеите, които имат за развитие на сектора. Затова решихме да подкрепим това събитие, защото основна част от нашата работа е не само да произвеждаме и предлагаме продукти за хранене на животни, но и да предоставяме знания, експертност и да помагаме на фермерите по отношение на това как да прилагат по правилен начин продуктите, така че да имат рентабилност и да получават добри резултати в стопанството си.“
 
Българо-немската компания, лидер на пазара в производството на комбинирани фуражи, покани и експерт от своята партньорска организация в Германия, който бе от водещите лектори във форума по отношение на храненето на младите телета за угояване. Хайко Корнаренс е специалист по хранене на едри преживни животни в AGRAVIS Raiffeisen AG от 14 години и продуктов мениджър в HL Hamburger Leistungsfutter, Германия. Пътува много, консултира и наблюдава ферми в над 40 държави. Пред камерата на Фермер.БГ Хайко Корнаренс сподели:
 
„Щастлив съм, че съм тук и мога да споделя своите знания сред толкова много хора. Ние имаме над 10 години опит в интензивното хранене и угояване на телетата. Това, с което фермерите трябва да бъдат наясно е, че този тип животни имат специфични нужди и съвсем различни потребности по отношение на хранене и отглеждане. Разбира се добрите резултати не зависят единствено от вас. За да имате едно успешно стопанство, ключовата формула за това е в изграждането на добра връзка с производителя на фуражи, защото избирането на точните продукти ви гарантира и неминуемия успех.“
 
 
Специалистите от HL-TopMix са наясно, че угояването е една инвестиция, която зависи от употребата на висококачествени продукти за изхранване, приложени по правилния начин и точно заради това те залагат на богатия опит на своите немски партньори, за да предоставят на своите клиенти изпитани и доказани формули за успех. 
 
„За нас опитът на нашите германски партньори е от огромно значение, защото нивото, което е постигнато в Германия през годините, чрез помощта на много прецизни анализи, чрез разработване на много интересни продукти, на развитие на експертност по отношение на животновъдството и на храненето. За нас този опит ще бъде изключително ценен.“
 
 
Хайко Корнаренс представи най-важните стъпки, които животновъдите лесно могат да спазят, за да имат продуктивно стопанство.
 
„На първо място за постигане на добри резултати трябва да сме наясно, че храненето на майката оказва най-голямо влияние върху растежа на самите телета. През последните три месеца от бременността трябва да избягвате затлъстяването при кравите т.е трябва да имаме едно добро здравословно състояние и тогава идва ред на това да се погрижим животните и това те да произвеждат достатъчно мляко, както за тяхното преживяване, така и за телетата. В периода на бозаене кравите майки трябва да са в състояние да произвеждат нужното си количество плюс 12 литра мляко, необходимо за техните телета. Това означава, че потребността от това количество мляко и нуждата от фураж трябва да съответстват със самата дневна дажба. Важно е да споменем и кои са най-важните съставки за приемане от говедата. Това от което те се нуждаят и не могат да си го набавят чрез пашата са минерали, витамини и натрий, а също така и различни видове мюсли, особено през първите 4 седмици.“
 
Специалистите от HL-TopMix са наясно, че няма универсална формула, която да гарантира успех на всяка едно стопанство. Точно заради това те подхождат индивидуално към нуждите на своите клиенти и едва след предварителни разговори и анализ на условията на отглеждане и обсъждане на това какви резултати се стреми да постигне конкретния стопанин, се преминава към изработването на цялостна концепция за хранене на животните през всички фази на развитие. Защото именно постигането на желаните от клиента резултати, са най-важното за българо-немската компания.  
 
 
Нашето партньорство с HL-TopMix в България е изключително успешно. Ние работим с три научни института и всички наши продукти, които разработваме се подлагат на предварителни тестове. Доброто ни партньорство рефлектира разбира се и върху българските фермери. При различни проблеми и желание за изработване на концепции за хранене, ние можем да предложим най-продуктивните решения, които наистина да работят специално за вас. Вече го правим в някои от другите страни, като в България, благодарение на HL-TopMix също е възможно. Това, което ние можем да дадем като опит на българските стопани са изпитани решения при продуктите за хранене на животните. 
 
HL-TopMix инвестира в бъдещето на българските фермери. Техните прояви и инициативи не свършват до тук. Албена Мирчева, Маркетинг мениджър в българо-немската компания обясни:
 
От HL-TopMix на първо място ще работим основно по това да помагаме на фермерите да развиват своите знания по отношение на храненето и менижирането на фермите, а също така и по отношение на хигиената в техните стопанства и технологичното оборудване Това е нашата препоръка и в това се изразява и нашата помощ към фермерите в България. Ние лесно и бързо бихме могли да предадем едни добри практики, които има в Германия по отношение на професионалното фермерство. Ние стартирахме нашия проект Академия за фермери, където обединихме много партньори, които ни се довериха и смятам, че фермерите бяха изключително доволни и намериха страшно много информация и им помогнахме да разрешим проблеми в техните стопанства. 
 
Повече информация за всички продукти и цялата гама фуражи, можете да получите от HL-TopMix.
 
тел. 044 611 630