Гръцки фермери излязоха на национален протест тази неделя, 22 януари. Фермерите обвиняват правителството в бездействие и неизпълнени обещания, пише ApNews.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Стопаните се оплакват от високата себестойност на продукцията си, заради скъпите горива, многократните скокове в цената на електроенергията, по-скъпия фураж, торове, агросуровини и консумативи.

Друга болна тема за гръцките земеделци, подобно на нашите, е прилагането на новата Обща селскостопанска политика, което официално започна от 1 януари 2023 г. 

ОСП в Гърция предвижда далеч по-ниски плащания, равни на стотици милиони евро всяка година, заедно с премахване на екологизирането, по-големи изисквания в новите схеми. 

Всичко това ще е придружено с по-ниски ставки по някои от схемите за обвързана подкрепа. Според гръцките фермери моделът “разделяй и владей” работи успешно в страната.

снимка: ApNews.com

Много сходна е ситуацията и в България. Преди дни животновъди, градинари и овощари заявиха за пореден път, че не са доволни от Стратегическия план за земеделие на България и настояват за неговата промяна. 

През изминалата седмица обаче стана ясно, че евентуална корекция в плана ни няма как да се направи през тази година.

„Имало процедури, трябвало да се свика Комитет по наблюдение, нямало как Стратегическият план да се промени през 2023 г.”, коментира овощарят Николай Колев за Агри.БГ.

Стопаните смятат, че огласяването на проблемите им следва да достигне до повече части от обществото с провеждането на пресконференция, за която все още не е ясно кога ще се случи.

А, ако това не помогне, те са категорични, че също ще организират протести подобно на своите колеги в Гърция.

 

Междувременно гръцките фермери настояват за: 

– Помощ за пропуснати ползи, като непродадена продукция, загуба на външни пазари или продукция, продадена под себестойност;

– Намаляване на производствените разходи с необлагаем петрол, намаляване на цената на електроенергията с таван от 0,07 евро на киловатчас, както и премахване на енергийната борса.

– Минимални гарантирани цени, които ще покрият себестойността на продукцията, като същевременно осигуряват препитание и достъпни цени на продуктите за масова консумация.

– Защита от природни бедствия, с изпълнението на всички необходими инфраструктурни проекти, както и промяна на регулацията на ELGA (застрахователен орган), така че да застрахова и компенсира производството и капитала срещу всички природни бедствия и болести на 100%.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg