Ден, след като служебният министър на земеделието Явор Гечев даде своя пълен отчет за свършеното през последните 6 месеца, производители коментират работата на Министерство на земеделието пред Агри.БГ.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 


“В тотален шок съм от това управление. Преди дни имахме среща в земеделското министерство със зам.-министрите Георги Събев и Тодор Джиков. Една оптимистична дума не чух. Всичко беше в духа на ЕК не дава, това не може да се направи, нямаме време затова и т.н.”, коментира Николай Колев, овощар и председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО) за Агри.БГ.


Срещата с фермерите е била по повод на желанието на 8 асоциации за промени в Стратегическия план.


“Оказва се, че нищо няма да се промени тази година. Имало процедури, трябвало да се свика Комитет по наблюдение, няма как да се промени през 2023 г.”, коментира Колев.


Все пак земеделското министерство е съобщило няколко новини на фермерите. 


“Викнаха ни, за да ни кажат, че по схемата за зимните пръскания не можем да участваме в работните групи и каквото се реши, това ще бъде. Викнаха ни, за да ни кажат, че държавната помощ за хладилниците се припокрива с НПВУ и с ПРСР, затова ще бъде много трудно да се защити. И общо взето ни викнаха, за да ни кажат, че нищо, което искаме няма как да стане”, обясни производителят.

Евентуалните промени в Стратегическия план могат да влязат в сила от 2024 г. Това обаче не устройва овощарите.


“За догодина е възможно да се направят промени, да, но това как ни успокоява нас като от всичко това се касае бюджета? Първата година има толкова много пари по екосхемите, които ще отидат право при чертожниците, че не ми се и мисли”, заяви Николай Колев.

По думите му схемата за хладилниците ще продължи, но бюджетът няма да бъде променен - нещо, за което организации в сектора настояваха.


“Все още не са започнали да работят и по добавяне на препарати по схемата за зимните пръскания. Това, което ние най-много искаме е употребата на препарати в една и съща фаза по два пъти. Зимите са толкова топли вече, че се налага по два пъти третиране в една и съща фаза”, обясни председателят на СДО.


Най-фрапиращата новина от срещата между представителите на бранша и земеделското министерство обаче е друга. А именно, че технологичните карти все още не са готови.


“На Комисия по земеделие министър Явор Гечев каза, че до средата на януари 2023 г. ще имаме драфт на технологичните карти. Сега обаче се оказва, че те все още търсели трета оферта, за да възложат създаването на тези технологични карти. Тази новина направо ни вкара в шок. А тези технологичните карти се чакат, за да се промени Стратегическия план. Това означава, че МЗм абсолютно нищо не прави. 


Технологичните карти са налични в Министерство на земеделието, директорът на дирекция Растениевъдство Петър Кировски ги е направил на 80% и не знам защо не ги довършват, а търсят някой да им ги направи. Не разбирам търсят как да източват пари или какво? Просто не искат българското земеделие да просъществува, това е.


Освен това ние имахме 7-8 въпроса и един от зам.-министрите обяви, че има друга среща и си е отделил само един час за нас. Само това е показателно колко ги е грижа. Те имат работа. А ние нямаме. Вниманието беше колкото да се каже, че сме се срещнали”, заключи Николай Колев.