Животновъди са недоволни от това, че Стратегическият план за земеделие не се отваря за промяна и обмислят да подкрепят производителите на плодове и зеленчуци на последващ протест, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

На първото за тази година заседание на парламентарната Комисия по земеделие ресорният министър Явор Гечев увери, че вече се подготвят първите корекции на новите правила за подпомагане. Вземат се предвид предложенията както на депутатите, така и на бранша.

Дни по-късно обаче, на среща между производители на плодове и зеленчуци и зам.-министрите Тодор Джиков и Георги Събев стана ясно, че надеждите за промяна са попарени. „Имало процедури, трябвало да се свика Комитет по наблюдение, нямало как Стратегическият план да се промени през 2023 г.”, коментира овощарят Николай Колев за Агри.БГ.

Ето защо градинарите обмислят пресконференция на 25 януари, към която ще се присъединят и представители на животновъдния бранш. Техните притеснения са, че топката тупа на едно място, за да може да се откраднат едни пари по определени начини, визирайки милионите, заделени за консултантски услуги и дивечови ниви например.

„Освен това заменят плащанията за висока природна стойност (ВПС) от близо 25 лв./дка с две нови интервенции за общо 18 лв./дка. Това е подигравка особено на фона на днешната инфлация. От МЗм ни бяха обещали компенсации за автохтонните животни под селекция заради орязани бройки, както и компенсации заради увеличените осигуровки. Всичко е прах в очите на хората май“, недоволстват от Съюза на животновъдите в България (СЖБ).

Не се чува нищо за официална среща между животновъдните организации и земеделското министерство подобно на техните колеги от растениевъдството. В момента животновъди си прехвърлят и попълват технологични карти по зададени от Института по аграрна икономика показатели.

„На производителите на плодове и зеленчуци са им съобщили, че още не са пуснали обществена поръчка, а на нас от Института ни казаха, че те ги подготвят. Сега попълваме цифри. Не можем да разберем в крайна сметка фирма ли ще ги прави или някой друг“, недоумяват от Съюза.

А относно промените в новите правила за подпомагане, за които настояват някои фермерски организации, зам.-министър Тодор Джиков коментира в социалните мрежи по следния начин:

„Стратегическият план по новата ОСП 2023-2027 г. за развитие на земеделието и разпределението на субсидиите у нас не се изменя с един имейл до Брюксел. Необходимо е да се изготви сериозна социално икономическа обосновка, след което да се защити, за което си има съответни потребности и изисква време. Много моля разни политици, претендиращи за земеделски експерти с влияние сред земеделците, да подхождат професионално и коректно. Не е честно да се лъжат земеделците само и само ,,да вземем властта“, пише той, което едва ли ще успокои страстите.