Стотици служители от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. 

Биопроизводители подкрепят протеста на БАБХ

Служителите протестират относно трудовите възнаграждения и липсата на консумативи за експертизи в някои подразделения на агенцията.

"Искаме 40 млн. лева допълнителен бюджет за 2020 г. Настояваме за увеличение на бюджета, за да можем да покрием нуждата от по-високи заплати, както и нуждата от консумативи за лабораториите", коментираха пред Агри.БГ протестиращите.

Анелия Иванова, председател на аграрната федерация на КТ Подкрепа, заедно с икономическият съветник Ваня Григорова също са на протеста.

"Искаме стостойни заплати! Исканията ни може да видите на плакатите! Настояваме за увеличение на заплатите с 40%, така че те да станат 1000-1500 лв. Определено обявеното от премиера 10% увеличение не ни удовлетворява", обясниха експертите преди старта на митинга.

По думите на Анелия Иванова минималните заплати в БАБХ към момента са 600 лв., а масово специалиситите получават около 800-1000 лв. заплата.

11:00 ч. Протестиращите мълчаливо ползват сирени, кречетала и вувузели.

11:15 ч. Исканията на протестиращите са насочени към финансовия министър Владислав Горанов. Предвид на това, че бюджетът е вече в Парламента, протестиращите ще се обърнат към шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Анелия Иванова коментира: Чувстваме се излъгани от Менда Стоянова.

11:24 ч. Полиция отцепи митинга по периметъра, към момента протестиращите са точно пред сградата на Парламента и пред Министерския съвет.