Българска асоциация биопродукти (БАБ) подкрепи с декларация действията на служителите от  Българската агенция за безопасност на храните, които днес, 4 декември, излизат на протест пред сградата на Народното събрание.

От БАБХ излизат на протест на 4-ти декември

Служителите протестират относно трудовите възнаграждения и липсата на консумативи за експертизи в някои подразделения на агенцията.

“Считаме, че за да има необходимия качествен контрол, трябва да са налице и необходимите консумативи за съответните хранителни експертизи. Защото цената на живота на всички български граждани е най-важна”, коментираха от БАБ.

Преди дни икономическият съветник в КТ „Подкрепа”- Ваня Григорова обясни:

“През лабораториите на БАБХ трябва да преминават изследванията на целия внос и целия износ. Работата им касае и сигурността на европейските граждани, защото ние сме външна граница на ЕС. Именно неглижирането на проблемите в агенцията доведе до кризата с Африканската чума по свинете (АЧС). Ние пропуснахме да вземем необходимите мерки за превенция на това заболяване”, каза Григорова.

Освен ниските заплати и липсата на консумативи за лабораторни анализи, служителите от БАБХ изтъкват и лошите условия на труд.

“Ако влезете в някоя от сградите ще видите рушащи се стени, а мивките, на които трябва да се правят високоспециализирани изследвания, са в окаяно състояние”, добави Григорова.

Очаква се в протеста на 4 декември да се включат служители на Агенция за безопасност на храните от цялата страна. Агри.БГ ще следи темата.