Предстои дългоочакваната среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас с протестиращите фермери в Атина, съобщава БНР.
 
Срещата на гръцкия премиер с представители на протестните фермерски блокади решава изхода от продъжилата вече месец блокада по пътища и граници. Междувременно гръцкият министър предупреди фермерите за санкции от Европейския съд заради затворените граници.
 
Фермерите избраха свои представители, които ще участват в срещата с премиера. Имаше разногласия, като на места земеделците устояват позицията – първо оттегляне на проектозакона и после преговори. На това мнения бяха и тези, които са на блокадата на Промахон. После смекчиха позицията си и се присъединиха към поканата за диалог.
 
Фермерите очакват изпълнение на основна част от исканията им, промени и облекчения в данъчното облагане, както и специален статут при пенсиониране.
 
Министърът на аграрното развитие заяви днес, че предложенията на премиера Ципрас вероятно ще доведат да споразумение с фермерите.
 
Като израз на добра воля повечето блокади смекчиха режима на затваряне на пътища, но нито един трактор не е оттеглен в очакване на резултата от преговорите.
 
Министърът на вътрешните работи предупреди, че може да има санкции от страна на Европейския съд за затворените граници.
 
За свалянето на българската контраблокада информират всички гръцки медии.