Сериозни проблеми предизвиква стопанисването на земеделски имоти, обрасли с дървета и храсти, които притежават или вече са придобили характеристиките на гора по смисъла на Закона за горите (ЗГ). 

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

От една страна, територията на тези имоти се води „земеделска“, със съответния начин на трайно ползване (ливада, нива, овощна градина и др.). От друга страна обаче, по смисъла на Закона за горите същите тези имоти са „гора“ и съответно „горска територия“ – чл. 2 от ЗГ.

Различното прилагане на разпоредбите на чл. 32, ал. 2 и 3 от Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) от страна на местната администрация понякога водят до изсичане на значителни площи от имоти-общинска собственост. Те реално са гори на възраст над 40-50 години и са със значителни запаси дървесина. 

В много случаи собствениците подават декларации по чл. 83 и 84 от ЗГ до кмета на района или кметството, но получават отказ да им се издаде разрешение за премахване на дървесната растителност. Това, от своя страна, ги лишава от възможността да упражнят правото си на собственост върху тези имоти и да ги ползват по предназначение.

Друг проблем при осъществяването на контрол по отношение на отсичането на дървесна и храстова растителност в земеделски територии е невъзможността за удостоверяването на наличие на разрешение за тази дейност, както и какво и при какви условия е разрешено. 

За да се избегне различното тълкуване на закона, е предвидена промяна в ЗОСИ. Тя е заложена обаче като заключителна разпоредба на Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти. Документът е на обществено обсъждане до 9 януари 2023 г.

Предлага се разрешенията по чл. 32, ал. 2 и 3 от ЗОСИ да се издават чрез информационната система на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), подобно на позволителните за сеч. Образците за разрешения ще бъдат определени със заповед на министъра на земеделието, която ще се публикува на интернет страниците на Министерството на земеделието (МЗм) и ИАГ.

В заповедта ще се посочат редът, условията и лицата, които ще издават разрешенията, както и начинът за получаване на контролиран достъп до информационната система на ИАГ.

Образците на разрешения ще съдържат: данни за общината; населеното място; идентификатор на имота; данни на лицето, на което се разрешава отсичане/почистване на дървесно-храстова растителност; вид собственост; основни данни за подлежащите на отсичане дървета/растителност; място на складиране на дървесината преди нейното транспортиране; издал разрешението; получил разрешението.

Целта е да се регламентира добивът на дървесина от земеделски имоти, да се подобри контролът и отчетността, да се ограничат злоупотребите. Свързването на превозните билети към разрешенията ще става автоматично.

За неизпълнение на задълженията по чл. 32а на кмета на района или кметството или на началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация ще се налага глоба от 300 лв. до 5000 лв. Актът за административното нарушение ще се съставя от определени от областния управител длъжностни лица от областната администрация, а наказателното постановление ще се издава от областния управител.