Мерките и указанията, които са за инфектираните райони, ще претърпят градация. Тоест те няма да бъдат такива, каквито са към момента. При всяко положение ще има по-меки мерки, каза земеделският зам.-министър Атанас Добрев за БНР.

И ловните дружинки в Пазарджик заплашват с протести

Именно заради забраната да се ловува в районите, заразени с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), преди дни дружинките в Пазарджишко заплашиха с протести. 

Държавата настоява да се съобщава за всяко намерено мъртво диво прасе. Оказва се обаче, че никой няма изгода да го прави.

„Земеделците нямат интерес да докладват за намерени мъртви прасета, защото в последствие ще бъдат задължени да съхраняват в силози своята зърнена продукция в продължение на два месеца, тоест те не могат да я реализират,“ обясни Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците.

Той и неговите колеги също не са заинтересовани да съобщават за мъртви животни, защото се страхуват от забрани за ловуване. По думите му очевидно тези забрани не дават необходимите резултати, които държавата очаква. „Затова трябва да бъде намерен балансът,“ убеден е Василев.

Друг проблем, с който се сблъскват ловците, е финансовата тежест, която търпят. Те са задължени да правят капани, като един такъв струва хиляда лева, които дават от своя джоб. 

„А става дума за държавна политика и тези мерки би трябвало да се погасят от държавния бюджет,“ твърди Грета Ганева от Ловна дружинка в село Арбанаси.

За да бъдат ловците финансово облекчени в борбата с чумата, в момента са назначени работни групи, които да предложат промени в Закона. Идеята е таксата за стопанисване да остава при тях. „Става дума обаче за общо около 2 млн. лв., които като се разпределят на територията на цялата страна, не излиза чак толкова много,“ изчислява Василев.

МЗХГ: „Таксата от стопанисване, която влиза в републиканския бюджет, да остава в ловните сдружения за борба с АЧС.“

„По-добре е да се направи анализ какво е необходимо като стъпки да се предприеме, то да бъде остойностено и това да стане много бързо, за да могат тези средства да залегнат по някаква линия,“ заключава председателят на Съюза на ловците и риболовците

Всички новини по темата следете ТУК