Ловните дружинки в Пазарджик са категорични, че агроминистерството трябва да преразгледа част от мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) до 1 октомври. В противен случай ще бъдат организирани протести.

Нови огнища на чума, умъртвяват прасетата в още 7 села

Искането на ловците е внесено и в Министерския съвет, като под него са се подписали над 30 ловни организации в страната, пише БНР. Според тях ограничаването на лова в определени райони не само няма да намали разпространяването на заразата, но ще доведе до още по-масовото й разпространение:

„Спирането на лова в определени райони и разрешаването им в други води до концентрация на диви свине предимно в местата, където има зараза на африканска чума, които в търсене на храна или брачен партньор ще заразят много по-широк периметър с болестта, отколкото ако се разреши ловът и се намали популацията на дива свиня“, каза Евгени Абаджиев от инициативния комитет пред БНР.


Според него правителството е съветвано лошо.


„Искаме да им обърнем внимание да вземат правилно решение, а и да им помогнем в борбата с африканската чума. Протестите са просто една евентуалност, ако наистина не ни чуят, за да можем да кажем по-ясно своите виждания“, добави Абаджиев.