Министерството на земеделието разработва наредбата, която урежда процедурата за кандидатстване по инвестиционните интервенции.

Четете още: В България няма да се оставя земеделска земя под угар през 2024 г.

 

Това стана ясно при обсъждането на бележките от Европейската комисия, свързани с първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските райони 2023-2027 г. 

До няколко дни ще бъде публикувана за обществено обсъждане Наредбата за техническата помощ по Стратегическия план. Финализират се и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщават от пресофиса на аграрното министерство. 

"Идеята ни към момента е да стартираме интервенцията, която касае Национална служба съвети в земеделието, така че да могат да са бенефициент и да предоставят безплатни съветнически пакети към бенефициентите по следващите приеми, които залагаме - млади, малки, нови фермери и групи и организации на производители",  обясни заместник-министър Таня Георгиева, която участва в разговорите между екип на Министерство на земеделието и храните и представители на земеделския бранш.

"Комисията разбира желанието ни преговорите по промените на Стратегическия план да бъдат финализирани възможно най-скоро", каза още зам.-министър Георгиева. Веднага след като първите промени са потвърдени, решението на ЕК за одобрение на първото изменение ще бъде публикувано на сайта на Стратегическия план (www.sp2023.bg). 

Комитет по наблюдение на Стратегическия план се предвижда да се проведе в края на март или началото на април, съобщиха още от Министерството на земеделието.