Тези дни екипът на Министерството на земеделието, който участва в разработването на Стратегическия план, сякаш не спи. След заседанията на Тематичната работна група на 9 и 10 декември са обявени още две дати – 15 и 21 декември. Между тях се разбра, че ще има и специална среща с пчеларския бранш за изглаждане на позициите.

 Гласувайте: Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Това, с което 18-ото заседанието на 21 декември ще бъде по-специално е, че най-накрая ще трябва да се определи горна граница и прогресивно намаляване на плащанията. 

Други актуализирани интервенции по Първи стълб, които ще се обсъдят, са допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост, как ще се прилага социалната условност и Схемата за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството.

По линия на Втори стълб финално ще се дискутират интервенции, като Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност, Сътрудничество за къси вериги на доставки и местни пазари, Схеми за управление на риска и други.

В дневния ред за 15 декември пък са включени правилата за определяне на представителни браншови организации и проект на интервенция в сектор „Розопроизводство“. Пак тогава трябва да станат ясни и новите параметри на най-предпочитаните мерки от досегашната ПРСР, като тези за инвестиции в стопанствата, напояване, помощ за млади фермери и малки стопанства и други.