Пчеларите продължават да бъдат недоволни от разработените интервенции за сектора, които ще се прилагат след 2023 г. Това стана ясно по време на Тематична работна група (ТРГ) с бранша, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите. ТРГ беше посветена на обсъждания на Националния стратегически план в новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

След множество критики от страна на пчеларите, зам.-министър Георги Събев, анонсира, че ще се проведе специална тематична работна група, на която ще се обсъди единствено сектор “Пчеларство”, научи Агри.БГ.

“Имаме готовност за организиране на тематична работна група с широк кръг експерти, имащи отношения към развитието на отрасъла, на която да бъдат дискутирани интервенциите и други специфични въпроси, засягащи неговата дейност и напредък”, каза зам.-министър Събев.

В рамките на заседанието бяха дискутирани и интервенциите за сектор „Пчеларство“, които Агри.БГ също представи преди дни. В новата ОСП се предвиждат 10 актуализирани мерки, като са включени нови бенефициенти. А Националната пчеларска програма вече няма да се прилага в същия си вид.

Освен интервенциите за пчеларите, бяха представени и тези в лозаро-винарския сектор.

Анализ, разработен от земеделското ведомство, показва, че през 2019 г. регистрираните винопроизводители са 282, а през 2020 г. – 311, което показва, че интересът към сектора нараства ежегодно, макар и бавно. В кризисната 2020 година в промишлените предприятия са преработени 129 760 тона грозде, което е с 6,6% по-малко от преработеното през 2019 г. и с 30% по-малко от преработеното през 2015 година.

Миналата година са произведени 756 225 хектолитра вино, което е със 12% по-малко от количеството, произведено през 2019 г. и в продължение негативната тенденция през последните години. Допълнително са произведени 1 668 хектолитра плодови вина и 66 669 хектолитра гроздова мъст. По време на дискусията стана ясно, че продължава работата по стратегията за сектора. Аграрният-заместник-министър Гечев уточни, че все още се очакват становища, мнения и предложения на бранша и увери, че документът ще бъде финализиран, когато по текстовете има съгласие от всички.

Работната група разгледа още интервенции за секторите „Плодове и зеленчуци“, „Мляко и млечни продукти“ и биологично земеделие.