Питите на слънчогледите не можаха да се напълнят, царевицата пък не направи кочани, разказа председателят на НАЗ Светослав Русалов, съобщи 24 часа.
 
Русалов допълни, че се очакват се слаби добиви и по-високи цени. Заради засушаването жътвата на слънчогледа т.г. в района ще започне с 10-15 дни по-рано. 
 
"Сега и да завали, е вече късно. Растенията не могат повече да се развиват, защото по тях няма зелено - стеблата и листата им са като опожарени", заяви Атанас Вълков от земеделската кооперация в Голям чардак.
 
В село Белозем не е падал дъжд от три месеца, местните хора се молят а дъжд, за да успеят да приберат поне зеленчука.
 
"Селото има 40 000 дка земя. Навремето в Белозем бяха вложени 75 млн. лева за канали. Ромите обаче окрадоха плочите им и си облицоваха с тях домовете. В момента съоръженията са в плачевно състояние", обясни кметът Иван Тачев. 
 
По думите му Напоителни системи използвали каналите, но не се грижели за тях. По тази причина до някои насаждения изобщо не стигала вода, а други ниви пък се наводнявали от пропускащи канали. Заради сушата са паднали и сондите в Белозем. 
 
Подобна е и ситуацията в Цалапица, където се обработват 75 000 дка с всякакви зеленчукови и зърнени култури.
 
От областната земеделска служба в Пловдив заявиха, че стопани, при които има 100% пропаднали площи заради засушаване, ще бъдат компенсирани. Условието е да са регистрирани земеделски производители. При заявление от тяхна страна комисия ще направи проверка и протокол на място, а на по-късен етап ДФ "Земеделие" ще изплати обезщетения. До този момент обаче все още няма подадени молби за унищожена реколта от сушата.
 
"В зависимост от честотата на валежите и метеорологичните условия, както и влиянието на други фактори, размерът на поливните площи в Пловдивския регион варира през годините. За 2015-а те са били 103 000 декара, а през тази година надхвърлят 90 000 дка", коментираха от Напоителни системи. Оттам твърдят, че към момента нямало недостиг на вода за поливане.