Според последния оперативен анализ на Министерството на земеделието (МЗм) средните изкупни цени на основните зърнени и маслодайни култури вървят в посока надолу. Натам са тръгнали и произведените количества царевица и слънчоглед този сезон.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

По данни на САПИ към 29 септември зърното у нас е поевтиняло в рамките на на 0,2% - 2,7% на седмична база. Най-съществена е разликата при царевицата. Седмица по-рано тя се е търгувала средно на 593 лв./тон без ДДС, а към отчетната дата пада до 577 лв./тона без ДДС.

Макар и с малко цената на слънчогледа също спада – от 1005 на 1000 лв./тон без ДДС. В същото време земеделци споделят, че се намират предложения от 1090 лв./тон, но смятат, че слънчогледът трябва да струва над 1250 лв./тон. 

Да се върнем на данните. Независимо от наблюдаваното поевтиняване през последния месец, царевицата, пшеницата и ечемикът продължават да се изкупуват на значително по-високи ценови нива спрямо година по-рано – в границите от 34,5% до 56,6%. Единствено цената на слънчогледа е под миналогодишната - с 2,4%.

Средните изкупни цени при пшеницата са 605 лв./тон без ДДС, а най-сериозен е ръстът на годишна база при ечемикът, който се търгува на по 559 лв./тон без ДДС.

Оперативните данни за производството на пролетниците също са с минусов знак. Реколтата от маслодаен слънчоглед надхвърля с 15% отчетеното по същото време на миналата година, което се дължи на увеличение на реколтираните площи, защото иначе средният добив от културата пада. Независимо от по-бързия темп на прибиране на реколтата, засега продукцията от царевица изостава с 9,1% на годишна база, поради съществено по-ниския среден добив от декар, се казва още в анализа на агроминистерството