Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково е наложила глоби на пивоварен завод и на млекопреработвателно предприятие за изпускане на отпадъчни води над допустимите норми, съобщиха от инспекцията. Санкциите са съответно 1000 и 1967 лева.

Как индийска компания успя да се пребори с монопола

Експертите от институцията са извършили през август 136 проверки на 135 обекта. Дадени са 62 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 3 акта, наложена е една санкция и са издадени 6 наказателни постановления на стойност 23 300 лв. Събраните суми от санкции и наказателни постановления са на обща стойност 7 181 лева.

За заустване на отпадъчни води в язовир "Студен кладенец" без издадено разрешително с 2000 лева е глобена пресевна инсталация в село Глухар, община Кърджали. Издадени са наказателни постановления на два цеха за производство на негасена вар в Харманли по 10 000 лева за непредставени документи за извършена регистрация на продукта съгласно изискванията на Регламент REACH.

С принудителна административна мярка е спряна дейността на инсталация за преработка на соапщок - отпаден продукт, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла. По този начин е преустановено изпускането на замърсени отпадъчни води и излъчването на неприятни миризми от дерето в квартал "Веселчане" в Кърджали.

През изминалия месец също така по разпореждане на МОСВ са започнали масови проверки за спазване изискванията на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса на торбичките от полимери. Проверени са 15 търговски обекта, на които са дадени 25 предписания за предоставяне на необходимите документи за произход на торбичките и за платена продуктова такса, посочват още от екоинспекцията.