Кравефермите имат само още една година за да отговорят на европейските изисквания по Нитратната директива. Ако фермите от втора и трета категория не се модернизират за този период, то от 2012 г. трябва да прекратят дейниостта си. Тъй като медернизацията по Нитратната директива върви изключително бавно и трудно, преди година управлението на МЗХ успя да издейства отсрочка в периода и тя изтича само след 12 месеца. Оказва се, че средствата по ПРСР не са така лесно достъпни, както се парадира пред медиите.


Парите за техника по 121 мярка за модернизиране на земеделските стопанства се изчерпиха много бързо, но там все пак остана солиден бюджет за стопаните, които искат да направят инсталации за съхраняване на оборската тор и нейното обезвреждане. Торохранилищата са скъпа инвестиция, която бавно се възвръща, но е за предпочитане пред алтернативата за прекратяване на дейност или вливане в сивата икономика.


Най-голямата спънка пред фермерите е, че се изисква съфинансиране. "Процентът не е голям, но когато кандидатстваш за половин милион лева или повече, съответно и ти трябва да дадеш доста", съобщиха фермери. Освен с Нитратната директива, стопаните трябва да се съобразят и с куп други хигиенни изисквания, заради които ще им се наложи да инвестират в нови производствени съоръжения. Днес по този повод в МЗХ се проведе среща между животновъди и зам.-министър Светлана Боянова. Тя обясни, че с тази цел се предвижда да бъде комбинирана държавната помощ за производство и съхранение на сурово мляко с кандидатстването по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Фермерите ще имат възможност да ползват инвестиционен кредит от Държавен фонд „Земеделие” на референтен лихвен процент, след което трябва да попадат проект по ПРСР. В допълнение към европейската субсидия животновъдите ще получават надбавка, която варира между 10 и 25% в зависимост от вида инвестиции и местоположението на животновъдните обекти, както и от това, дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери.По мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” са предвидени средства за инвестиции по т.нар. Нитратна директива например за изграждане на торосъбирателни инсталации и торохранилища в животновъдните ферми.


Представителите на животновъдния сектор поставиха пред  Боянова и проблема с липсата на свободни мери и пасища. Като възможен вариант за решение на този въпрос беше посочено участието на фермерите в търговете за отдаване под наем и аренда на земи от Държавния поземлен фонд, както и сключването на договори с общините за ползване на земи от общинския поземлен фонд. На срещата беше подчертано, че земеделските стопани могат да се възползват и от възможностите за продажба на земята с неземеделско предназначение в рамките на бившите стопански дворове.