Окончателно Народното събрание прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. С него на практика се осигурява прилагането на Стратегическия план в следващия програмен период, както и на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта му за селско стопанство.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

След като промените бяха гласувани в Комисията по земеделие към Парламента, депутатите в пленарна зала също подкрепиха законопроекта с пълно единодушие - 128 гласа „за“, с което се осигури гаранция, че фермерите ще получават субсидиите си от догодина.

Парламентът прие, че фермерите, получаващи плащания за "Добро управление“ (ОПДУ), могат да получат допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост. То се предоставя на земеделски стопани, заявили за подпомагане до 600 хектара, включително,  за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане по оперативната програма.

В измененията е записано и че при установено неспазване на базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита и изискванията по управление, определени в наредбите за прилагане на мерките и подмерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г., Държавен фонд "Земеделие“ намалява или отказва плащания по методики, утвърдени със заповед на министъра на земеделието. 

С нововъведенията става възможно и сформирането на Система за съвети в земеделието, която агроминистерството ще създаде. Тя включва Националната служба за съвети в земеделието към министъра на земеделието и лицата, одобрени за участие по мярка 2 "Консултантски услуги, услуги по управление на стопанство и услуги по заместване в стопанство“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg