Досегашния главен секретар на Фонд Тютюн - Георги Цачев, вече го оглави. Рокадата от днес е била съгласувана между ГЕРБ и ДПС, като управителния съвет на фонда е приел молбата за напускане на досегашният изпълнителен директор Гюрсел Емин по "семейни причини".

 

Твърдата позиция на ГЕРБ е, че държавата “ще продължи да използва всички възможни форми на подкрепа на тютюнопроизводителите, които са съвместими с правилата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз“, стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на парламентарно питане.

По думите му се водят разговори с Европейската комисия, след междинната оценка на Програмата за развитие на селските райони през септември тази година, за да се създаде специална мярка за създаване на алтернативна заетост именно върху районите, които сега са заети с тютюн.

 

Отлично осведомени източници на Фермер.БГ от МВР, са категорични че в периода 2005 до 2007 г. фонд "Тютюн" е раздавал милиони лева, без да прави никакви проверки на площите с най-масовия тип тютюн "Ориенталски" и "Бърлей". Ведомството е плащало, без да провери дали обявените количества тютюн са налични в складовете на фирмите-изкупвачи. През 2007 г. фондът е направил спорна промяна на методиката за определяне на паричните премии на производителите, която според експерти е незаконна. Приблизителната сума, която е раздадена е около 400 млн.лв.

 

Фондът, ръководен досега от Гюрсел Емин, е раздавал пари, без да прави почти никакви проверки на засадените площи, количествата тютюн в складовете на фирмите изкупвачи и т. н., заявиха официално преди месеци и одитори на Сметната палата. Палатата по неясни причини обаче не е предала доклада си на прокуратурата.