Каква стопанска година отчитат зърнопроизводителите в Старозагорско, има ли пазар на произведеното зърно, какви са впечатленията на стопаните от прилагането на т.нар. зелен компонент като изискване по директните плащания и ще оборудват ли съдовете си за горива с нивомери и касови апарати – по тези и още теми, Фермер.БГ разговаря с управителя на фирма Авгандира Агро ОООД Георги Златев, която стопанисва 20 000 дка зърнени и маслодайни култури в старозагорското село Бяло поле.

Приключи ли жътвената кампания на царевица и слънчоглед?
В района жътвата на слънчоглед приключи преди 20 дни. Има слънчогледи, които са късно засети, поради дъждовете и все още не са прибрани.  Жътвата на царевица е приключила на 90% , като царевицата се гледа трудно в района. Максималните добиви в момента са от 250 до 400 килограма от декар. От поле, което е с капково напояване, царевицата все още е зелена, затова спряхме да жънем. Очакваме краен добив над 1500 кг.от декар.
 
Какво е качеството на слънчогледа?
Качеството на слънчогледа е добро с масленост 40-44% , което е добре. Ето защо ще  задържаме до когато можем- най-вероятно цената за момента се спекулира. На този етап търсенето на царевица е слабо.


 
Какви са актуалните изкупни цени на зърно в региона? Има ли активна търговия и с кои култури на какви цени?
Изкупната цена на пшеницата е 27-28 стотинки за килограм, като за момента няма пазар. Подобно е положението със слънчогледа  е същото-цената варира около 650-700 лв. за тон. Лошото е, че за момента няма търсене от страна на търговците. Що се отнася до царевицата, ние не търсим пазар, тъй като отглеждаме само за нуждите на животновъдното ни стопанство.
 
Започнахте ли  есенната сеитба, на какви култури залагате, ще редуцирате ли или увеличите част от площите? Ако да - защо?
На 1-ви октомври започна есенната сеитба, на този етап залагаме на пшеница, ечемик и голямо количество рапица. Смятаме, че рапицата е най-рентабилна, на този етап. Много колеги се оплакват от трудната жътва, но ние сме си решили проблема и не ни е страх от многото декари. Имаме решение и за обработката, имаме и комбайни.
 
На какви протеинови култури сте заложили през миналата година , за да покриете зелените изисквания по директните плащания? Какви са добивите от тях и имат ли пазар?
Що се отнася до азотофиксиращите и протеиновите култури,  тази година стана ясно, че няма смисъл от тяхното отглеждане. Колеги в региона засяха соя, от която добивите бяха 60-70кг./дка. Търсенето и там е никакво, цената е 40 стотинки за килограм. Според мен е по-добре в нашия регион да се оставят угари, отколкото да правим излишни разходи, които няма да се върнат.
 
Тоест във вашия регион е трудно да се покриват изискванията за зелен компонент?
Покриваме зеления компонент с оставянето на угари, за мене е грозно да се оставят пустеещи земи, които са плодородни и дават много, а в същото време ги оставяме празни.
 
Монтирахте ли нивомери на съдовете си за горива - предвид, че срокът изтича на 31 октомври? 
На този етап не сме монтирали, нямаме готовност за това, но ако се наложи ще ги монтираме.
 
Подготвя се протест срещу монтирането на нивомери и касови апарати на ведомствените бензиностанции? Ще го подкрепите ли?
Да, на сто процента!
 
Как трябва да става отчитането на горивата, според вас?
Мисля, че е тегаво декларирането на горивото и е безсмислен. Ние не сме хора, които крадем или продаваме нафта, ние си я горим, като произвеждаме продукция. 
 
Започна регистрирането на правните основания за ползването на земеделските земи - във вашия регион, как стои въпросът с уреждането на правно основание и одобрявате ли изискването му като условие за получаване на субсидии?
Одобряваме ги до такава степен, че всеки от нас видя колко земя работи, какво количество трябва да работи и колко договори има. Излезе, че в района има недостиг на земя - един беше скрил, друг покрил, трети не дава, а с правното основание това се оправи. 
Възникнаха проблеми с наши колеги арендатори, които аз наричам „случайни хора в земеделието“ .Те  се опитаха да попречат на споразумението. В района минаха всички споразумения и на този етап няма проблем. Добре е да има разбраност между колегите, което за съжаление не винаги става.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!