Сумата от 16,75 млн. евро няма да е достатъчна, за да бъдат покрити разходите, които българските земеделски производители трупат вследствие натиска на вноса от Украйна. Затова България иска увеличение на ресурса от кризисния резерв на Европа, заяви зам.-министър Георги Събев по време на посещение в Добрич.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„Комисарят пое ангажимент да прегледа това, което е заложено към момента. Имам уверението на нашите партньори от Румъния, че също ще настояват за увеличение на този финансов ресурс, тъй като също го намират за недосатъчен. Надявам се, че ЕК ще се вслуша в нашия призив, защото нашите страни, включително Полша, Унтгария, Чехия, Словакия, сме най-потърпевши от този безмитен внос на украински продукти“, подчерта зам.-министър Събев. Той изтъкна, че специално за България вносът на слънчоглед представлява сериозен проблем и ситуацията е несравнима.

"В рамките само на 1 година ръстът е над 20 пъти. От 37 000 тона внесени от Украйна през 2021 г. до над 830 000 тона през 2022 г.", каза Събев.

Георги Събев: Това е безпрецедентна ситуация за нашата страна и вярваме, че трябва да се направи повече, тъй като България и граничещите с Украйна държави плащат цената на т.нар. „коридори на солидарност“. За съжаление констатираме, че те не функционират точно като коридори за солидарност за борба с глада в световен мащаб, а по-скоро канал за внос в рамките на ЕС. 

Тези коридори станаха повод за протести. 

Според зам.-министа трябва да се дава видимост и гласност на този проблем, защото зърнопроизводството у нас има и друг,  т.нар. социален аспект: „Изпитвайки затруднение с все така високите производствени разходи, има опасност зърнопроизводителите да не са в състояние да изплатят очакваните ренти“.

Според Георги Събев „ефектът“ от вноса на украинско зърно е много по-голям и много по-широк, не е просто натиск върху един сектор. 

„Обърнах внимание на комисар Войчеховски и на този аспект. Надявам се, че комисията ще реагира в кратки срокове", добави Събев.