От началото на миналата седмица цените на зърнените контракти на световните фондови борси падат, достигайки няколкомесечни дъна.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Значителният износ от Черно море, заедно с продажбите на големи финансови фондове на зърнените и стоковите пазари в крехката глобална икономическа среда, продължават да натежават върху котировките, обясняват анализаторите на Agritel. Потокът от стоки от Украйна също остава много голям, въпреки значителните логистични затруднения. В резултат на това цената на пшеницата в Европа се връща на предвоенното ниво. 

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница пада с 13 долара до 285 долара/тон, тази във Франция загуби цели 16 евро до 259 евро/тон. Цената на пшеницата от Украйна е без промени вече повече от месец на старата цена от 280 долара/тон, а в Русия отново има спад с 10 долара до 275 долара/тон, коментират експертите от Софийска стокова борса. 

При царевицата има сериозно разминаване на тенденциите от двете страни на Океана. В САЩ отчитат ръст от 8 долара и 287 долара/тон, във Франция намалението е с 19 евро до 263 евро/тон, в Русия цената е нагоре с 10 долара и 267 долара/тон.

Цената на ечемика също се успокои и тръгва надолу – във Франция понижение с 13 евро до 257 евро/тон, в Русия няма промяна и остава старата цена от 268 долара/тон. Рапицата на Euronext за поредна седмица претърпя по-чувствително поевтиняване с минус 36.25 евро до 436 евро/тон.

В подкръг „Зърно“ на Софийската стокова борса котировките са леко понижени в сравнение с тези от февруари. Цената „продава“ на хлебна пшеница с доставка продължава да е на сравнително високата цена от 620 до 730 лв./тон, в същото време купувачите дават максимум 400 лв./тон.

Фуражен ечемик се търси на 410 – 430 лв./тон, царевицата - на 420 – 440 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 770 – 800 лв./тон, но продавачи засега няма.