Франция обявява план за увеличаване на минималните цени на храните и ограничаване на разпродажбите в супермаркетите.
Това е част от по-широка програма за скъсяване на пътя между производителите и потребителите с цел да се увеличат приходите на фермерите.
 
 
Президентът Еманюел Макрон обеща преглед на системата с надежда да успокои фермерите, чийто глас има значителна тежест във френската политика. Те отдавна се оплакват от свиването на възможностите за печалба и ценовата война между търговците на дребно, съобщиха Ройтерс и БТА.
 
През октомври Макрон заяви, че правителството ще повиши минимума за цените в търговската верига за хранителни стоки, само ако всеки сектор предложи подробни организационни планове до края на годината. Браншовете направиха това по-рано тази седмица.
 
 
Търговците на дребно призоваха да бъдат вдигнати минималните продажни цени на всички продукти, не само на храните, посочвайки, че това ще облагодетелства и страните надолу по веригата за доставки.
 
Най-новото предложение е за увеличаване с 10% на минималната цена, която търговец на дребно може да придлага за хранителни стоки.
 
Предвижда се още цените при промоционалните оферти да не могат да падат с повече от 34% от редовните, а на разпродажби няма да могат да се пускат повече от 25% от обема на стоките.
 
Това е едно от многото предложения, като окончателното решение още не е взето.