Конференция на тема “Фермерските храни” се провежда днес, 19 февруари в “София хотел Балкан”*. Търсенето на храни, произведени от малки и средни земеделски производители, се очертава като устойчива тенденция в последните години в България. Интересът у фермерите към директна връзка с крайните потребители също се увеличава. Къде, как и под каква форма тези страни се срещат? Какви са съществуващите и работещите модели за директна връзка? Какво още може да се направи в това отношение? Това са част от темите, които ще бъдат разгледани на конференцията.
 
Събитието има амбицията да събере основни действащи лица в сектора, да даде възможност да се види сегашната картина, да се припомнят европейските принципи и възможности и да се представят реални практики.
 
Теоретичната част
 
С европейските анализи и политики за късите вериги на доставки на храни ще ви запознае Ивайло Попов от екологичното сдружение “За земята”. Представители на Министерството на земеделието и храните ще говорят за съществуващото, за проектозаконодателство и за eвропейското финансиране за късите вериги на доставка. Ще можете да чуете данни на TNS BBSS за нагласите към фермерските храни на българските и на европейските потребители. А Борислав Сандов от Фондация за околна среда и земеделие ще ви запознае с европейския опит в т.нар. солидарно земеделие.
 
Практиците
 
В програмата сме поканили да разкажат за своя опит хората, които стоят зад някои от най-емблематичните проекти в България в посока на късите вериги на доставка. Стоилко Апостолов от фондация “Биоселена” ще докаже с практически пример, че продажбите на млечни продукти от фермата са възможно, модерно и печелившо начинание.
 
Фермерските пазари
 
По какъв модел работи “Хранкооп София”, което организира някои от най-големите фермерски пазари в София, ще ви разкажат Ралица Касимова и Николай Генов. Мирослава Дикова от Българското дружество за защита на птиците ще запознае с практиката им с фермерския пазар в Борово и ще представи проектоправилник за функциониране на фермерски пазар. Предвиждаме и дискусия с цел избистряне концепцията на фермерския пазар – какво точно включва понятието фермерски храни, как трябва да бъдат организирани пазарите, чия трябва да е основната грижа за това.
 
Онлайн продажбите
 
В панела за онлайн продажбите на фермерски храни ще можете да научите повече за “Градинария” - платформата за контакти между производители и търговци на едро на плодове и зеленчуци. Платформата ще бъде представена от Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. Емил Вучков и Мирослава Цолова от “Моята ферма” ООД ще говорят на тема “Да си купиш храна онлайн – защо трябва да (не) се страхуваме". А Роси Митова, изпълнителен директор и съосновател на farmhopping.com, ще разкаже за популяризирането на фермерските храни с помощта на crowdsourcing.
 
Фермерски храни за бизнеса
 
Валери Нешов, професионален готвач, ще говори за предизвикателства на работата с фермерски храни в ресторантския сектор. Дирадж Саха от “Хранкооп София” ще представи проекта From Garden to Business. Ще чуете и за опита с доставките за ресторанти на фермера Марин Петров “Таткова градина”, с. Торос, Луковит.
 
 
 
*Конференцията "Фермерските храни" е част от проекта CAP for CAP (Creating Amazing Publicity for Common Agricultural Policy - Популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз), изпълняван от „Икономедиа“ с финансовата подкрепа на Европейския съюз.