Изпълнителният директор на Агенцията по опазване на околната среда на Великобритания сър Джеймс Беван предупреди, че количеството на водата в страната значително ще намалее през следващите 25 години, пише изданието The Guardian.

Производител на боровинки: Трябва да тръгнем по холандския път


Страната достига опасен предел, ако потребностите на населението от вода превишат обемите на доставки, уточни експертът.

По думите му това може да бъде избегнато, ако се намали потреблението на вода с 1/3 и всичко течове от водопроводната мрежа бъдат съкратени с 50%.

По изчисления се очаква населението на Великобритания да нарасне от 67 до 75 млн. до 2050 г. Това означава, че нарасне потребността от вода.

Беван отбелязва, че ежедневното потребление на вода средно е по 140 литра на човек и може през следващите 20 години да бъде съкратено до 100 литра по пътя на ефективното й използване от домакинствата и в градините. В момента около 1/3 от прясната вода в Обединеното кралство се разходва напразно.

За избягването на катастрофа може да се построят и нови огромни водохранилища, предлага експертът.

От десетилетия не сме строили водохранилища в страната. Това се дължи на сложната процедура по съгласуване на всички юридически и технически параметри, както и поради жестоката местна опозиция, допълва сър Джеймс Беван.