Фермерите, които ползват и обработват земя от 8-ма, 9-та и 10-та категория ще бъдат лишени от подпомагане заради Наредба № 5 от 10 март 2010 г. за условията за допустимост за подпомагане на земеделските парцели по схемите за плащане на площ. За това алармира във форума на Фермер.БГ Вера Бойчева, която заедно със съпруга си Георги отглежда картофи, ръж, коне и кошери, поддържат 740 дка пасища в Същинска Средна гора на 1050 м надм. височина и обработват около 100 дка обработваема земя. В тази връзка тя, заедно с още 76 засегнати от наредбата фермери от Средногорието, са направили подписка и са изпратили открито протестно писмо до министъра на земеделието Мирослав Найденов, премиера Бойко Борисов и евродепутата-член на Комисията по земеделие в ЕП Мария Неделчева. 

В условията на криза, се спират незнайно защо и се насочват незнайно къде, вече извоювани европейски пари, за площи, защитени пред Европа. Очевидно се ощетява една група фермери, за сметка на друга, се посочва в протестното писмо на високопланинските фермери.

Още при появата на наредбата в сайта на МЗХ, отправихме запитване към експертите, оторизирани да отговарят за директните плащания на площ: защо пасищата 10-та категория няма да бъдат субсидирани, къде отиват парите, предназначени за тях и каква алтернатива предлага държавата на стопаните за поддържането на тези площи? Това са земи с висока природна стойност, в необлагодетелствани райони и са от изключителна важност за екологичното равновесие. Подръжката им е скъпа, достъпът до тях е възможен само със специализиран транспорт, тъй като са високо в планината. Повечето от имотите са наети от Общините с договор за 5 години, ангажиментът към РА на ДФЗ също е петгодишен. Без субсидия, плащането на наемите е невъзможно. са Отговор не получихме, само гузно мълчание, се посочва още в отвореното писмо на фермерите.
   
Тогава потърсихме първо по телефона, а после и в лична среща г-н Кралев, в качеството му на изготвил наредбата.Отговорът му ни изуми. Той каза, че според експертите на МЗХ, пасищата 10-та категория са само скали и пясъци и са недопустими за подпомагане. Това твърдение не просто е невярно, то е абсолютна лъжа. Доказва го освен богатият снимков и видео материал от пасища 10-та категория в Средна гора, който предоставихме на министерството, така и мнението на специалистите от Института по почвознание „Н.Пушкаров”, към които се обърнахме за официално становище и разбрахме, че то е ясно и недвусмислено изразено при обсъждането на наредбата.

Защо категорично изразеното мнение в защита на стопаните на 10-та категория пасища, на едни от най-добрите специалисти в България по почвознание, не е взето предвид при изготвянето на наредбата, си остава въпрос, чийто отговор очакваме от Вас. Преди 2 години бяха проверени всички пасища. Резултатите от тези теренни проверки сигурно са на лице и дават отговор на въпроса – скали и пясъци ли са пасищата 10-та категория?

Големият парадокс в тази наредба, според земеделците и животновъдите е, че няма субсидии за високопланинските пасища от директните плащания, но няма проблем да се кандидатства за „Агроекологични плащания” по мярка 214. Какво излиза? За много по-достъпната субсидия – не може, защото пясъци и скали не се субсидират, а за почти недостъпната може по две направления: възтановяване и поддържане на недоизпасани/ преизпасани затревени площи с висока природна стойност. Подпомаганото лице може да поддържа затревените площи с косене или паша.

Веднъж са скали и пясък, после, обаче според същата наредба, пясъкът трябва да се коси или пасе. Това нормално ли е?, риторично питат засегнатите стопани.

С кампанията за директни плащания 2010 на 09.03.10г. в НДК се ангажира лично премиерът Борисов, който обеща прозрачност и ясни правила. За това и го запознахме в писмо с проблема. Искаме да знаем дали тази наредба отговаря на представата му за прзрачност. Въпросният документ не беше презентиран в НДК, не беше дори споменат, появи се в разгара на кампанията, което нито е морално, нито е нормално. Правилата трябва да са ясни преди кампанията. Не може в медиите да се гърми за новите национални доплащания за животни, а да не се спомене и дума за готвената балтия-лишаването от субсидии за площ пасищата 8-ма, 9-та и 10-та категория, на които стопаните разчитат.

Засегнатите производители ще сезират и Комисията за защита от дискриминация към НС и ще поискат официалното и становище по повод неправомерното отклоняване на парите от директните плащания към тях. Те се надяват, че ще се намери решение на проблема им, като се направят промени в наредбата за допустимост на подпомаганите земи. Въпреки това обаче са се консултирали и с юристи за по-нататъшните си действия в случай, че в наредбата не бъдат въведени промени.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!