Националният форум за разясняване на кампанията за директните плащания за 2010 година беше една PR кампания на управляващите, коментираха пред Фермер.БГ земеделци и животновъди, участвали в срещата.

Очакванията ни бяха Бойко Борисов да присъства по време на цялата среща, за да се запознае с проблемите ни от самите нас, а не от своите подчинени. Освен това министър Найденов също си тръгна бързо и накрая останаха само експертите на министерството, съобщиха разочаровани фермери.

Иначе, както трябва да е при една истинска PR акция, гръмки думи, цифри и обещания не липсваха. В този дух бяха изказванията както на премиера Бойко Борисов, "Истински разчитаме на вас и правим всичко възможно да сте добре“, така и на земеделския министър Мирослав Найденов, който заяви в отговор на фермерски въпрос за субсидирането на животновъдите: „Тук не е въпросът аз да удрям по масата и да искам от финансовия министър. Аз съм ударил както трябва и затова толкова пари за земеделие не са давани досега. Време е да се удря по масата пред ЕК”, каза още Найденов. Не мина и без познатите изказвания за вече изплатените субсидии в размер на над 95% към всички земеделци и животновъди.

Относно кампания 2010 министър Найденов съобщи нова гръмка сума, която трябва да получат селскостопанските производители за 2010 год – над 1 млрд. лева ще бъдат отделени за подпомагане на земеделските производители в Кампания 2010, съобщи той по време на форума. По думите му тези пари трябва да бъдат усвоени „прозрачно и не бива да се допускат грешките от миналогодишната кампания”. Голяма част от фермерите обаче се вълнуваха повече от това да им бъдат доизплатени все още неполучените субсидии за 2009 година. А че проблеми и при новата кампания ще има, в това сме сигурни. Първото доказателство за това е неуспешно стартиралата кампания по очертаване на площите от 1 март, коментираха още селскостопанските производители.