Докато хлябът и виното продължават да бъдат силно стимулирани, българските плодове и зеленчуци стават все по-бутикови и често дори изцяло отсъстват от трапезата. Докога? Този въпрос задават земеделци от секторите “Плодове” и “Зеленчуци”.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Тяхната бурна реакция предизвика изказване на земеделския министър д-р Иван Иванов по време на празника на лозаря, който се проведе във видинските села Кошава и Гомотарци на брега на река Дунав. Тогава министър Иванов съобщи, че част от парите за COVID мерки ще отидат за лозаро-винарския сектор, като до момента той не бе предвиден в спряганите 111,5 млн. лева бюджет по схемата. Освен това Иван Иванов определи лозаро-винарския сектор като приоритетен за земеделското министерство и уточни, че държавата ще бъде добър партньор на лозарите и винарите.

Но да се върнем на бюджета - освен, че лозарите отсъстваха от сметките по ковид схемата, над 30 браншови асоциации от приоритетните сектори настояха за увеличаване на предвидените средства по COVID мерки от 111,5 млн. лева на поне 200 млн. лева. Техните искания обаче не бяха удовлетворени. А наред с това и парите намаляха, щом и лозарите ще бъдат включени в подпомагането, въпреки наличието на отделна програма специално за тях. Също така се намали и акциза за виното.

Според фермерите от секторите “Плодове” и “Зеленчуци” приоритети могат да се поставят първо за продоволствения сектор. Ежедневно се отчита нарастване на цените на продукти от малката кошница, като в същото време се дава приоритет на един непродоволствен сектор - коментират фермери пред Агри.БГ. Техните най-силни опасения са, че с парите ще се подпомагат неплододаващи и изоставени лозя, докато при плодовете има наложени изисквания градините да са в плододаване и да получават подпомагане по обвързана подкрепа.

“Нашите лозари получават пари, за да не берат грозде, а винарските изби получават пари, за да продават вино от грозде от Македония и Румъния. Всичко това е несправедливо. Според нас Министерството на туризма трябва да подпомогне винения туризъм и то не с приказки, а с преки действия”, изказват недоволството си от бранша.