В село Бурет, Иркутска област, реколтата от пшеница е увеличена с 1/3, благодарение на използването на технология за прецизно земеделие. В стопанството на фермера Вячеслав Лизин се използват дронове, триизмерна карта на нивите, трактори с бордови компютри. Поради това реколтата е по-висока от средната за областта. С цели 27% на хектар, пише изданието "Аграрий".

По-лесен достъп до финансиране и земя за младите фермери

С помощта на дронове и компютърни програми се съставят 3D-карти на нивите. Благодарение на тях се следи състоянието на почвата, плътността на насажденията, качеството на торовете и се наблюдават проблемните участъци.

Оптималният маршрут за трактора компютърът изчислява на базата на снимки, направени с квадрокоптер. Тази технология съкращава маршрута на оператора от 54 до 28 км.

Снимките от въздуха помагат още да се определи кои участъци имат нужда от торене и къде трябва да се оплеви. Компютърните програми указват нивото на влажност на почвата, индекса на вегетация и ориентировъчна прогноза за реколтата.

Цялата информация от полето фермерът мож еда разгледа на компютър и дори на смартфона си.

Фермерът от Сибир отбелязва, че благодарение на прецизното земеделие може да създаде планова икономика. Технологиите му помагат да повиши качеството на отглежданата култура, а също така и обема на реколтата. Лизин се надява в скоро време и другите фермери в областта да се възползват от прецизното земеделие.