Близо година и половина боксовете на Веселин Петров бяха празни след като свинете, които отглеждал били умъртвени заради АЧС. Стопанинът дълго се колебал, но през цялото време желанието му да отглежда прасета не му давало мира.

В Северозападна България регистрират повече, но отглеждат по-малко свине

“Даже като минавах покрай сградата ми беше нервно. Изчетох де що има за тази пуста болест и през цялото време ту си мислех, че трябва да си върна животните, ту, че това е изгубена кауза. Късно есента реших да видя как стоят нещата при колеги, чиито животни оцеляха и така май си вкарах автогол или си дадох надежда. Не знам точно какво е, но сега спазарих 2 майки. Или съм си направил сам Коледен подарък, или съм си направил нова беля“, разказва за колебанията и амбициите си Веселин.

В началото на август 2019 година се наложи той да унищожи целия си бизнес, а загубата беше огромна за него. Затова сега предпочел да инвестира минимум средства. Затова сега рестартира само с 2 майки, за да не рискува прекалено много.

“Той е съвестен и отговорен стопанин и съм сигурен, че ще се справи. Осигурил е всички мерки за защита на животните и смятам, че всичко този път ще бъде наред и затова съм убеден, че наистина си е направил подарък, а не си е вкарал автогол“, коментира колегата му Тодор Атанасов, който малко по-рано също възстановил бизнеса си.

Според последните официални данни в Северозападна България са регистрирани общо 17 животновъдни обекта от 4–те различни типа – промишлени, А, Б и за източно балкански свине. Повечето от тях са комбинирани за отглеждане на свине-майки и за угояване на прасета.