Най-много стопанства за отглеждане на свине в Северозападна България има в Монтанско, но големите свинекомплекси са в областите Видин и Враца, сочат данните от репортерско проучване на Агри.БГ.

Белгия се "освободи" от АЧС

Малките регистрирани стопанства са общо 14 в региона. От тях във Врачанско са само 2 – в Криводол с капацитет 5 майки и 100 прасета, но към момента се отглеждат само 35 животни и в Бъркачево, община Бяла Слатина, където има 5 майки и  200 прасета.

“Хората явно като мен се притесняват още от онзи бум на Африканска чума по свинете от края на месец юли 2019 година, когато посред лято се наложи да бъдат ефтаназирани много животни в региона. Аз самият тогава спрях да гледам и едва ли скоро ще се реша да го направя. Мерките за биосигурност са си мерки, но аз още не се осмелявам нито да регистрирам, нито да гледам животни“, обяснява Пламен Иванов, който засега се въздържа да предприеме стъпки за връщане към отглеждането на свине.

Във Видинско има само една малка ферма за отглеждане на  прасета и тя е в Брегово. Другата, която е регистрирана в село Медовница, община Димово все още няма дейност.
Лидер за Северозапада е област Монтана, където има регистрирани 10 малки свиневъдни стопанства. И там обаче най-голямата, която е за 5 животни не работи. Другата в село Комощица, в която е предвидено отглеждане на 5 животни засега е празна.

“Е, то нали преди около 2 месеца точно в Монтанско имаше случай, в който ловджии бяха намерили диво прасе, умряло от чумата ... Разбирам ги хората. Ако сега я има, какво да говорим за лятото, когато се знае как плъзва навсякъде тази гад.  Виж, ако някой някъде най-накрая успее да създаде ваксина, това ще е нещо“,  друго коментира Пламен Иванов.

Страховете си обаче в тази част на региона са победили петима стопани от самия областен център, двама от село Долно Белотинци и един от Каменна Рикса. Петте ферми в Монтана са регистрирани за общо 106 майки, 7 нереза и 590 прасета за угояване. Общият брой на животните към момента обаче е по-малко от половината. В едната ферма в Долно Белотинци, където има регистрация за 34 майки, 1 нерез и 328 прасета за угояване, към момента има само 51, а в другата, в която са предвидени 5 майки, 1 нерез и 40 животни за угояване са само 3. В Каменна Рикса има регистрация за 10 майки, 1 нерез и 189 прасета за угояване, но към момента са едва 15. 

Най-голямата промишлена ферма в целия регион се намира във видинското село Новоселци. Тя е с капацитет за 4000 глави, но към момента няма дейност. Работи обаче тази в Дунавци. Тя е регистрирана за  540 свине майки и 2450 подрастващи и приплоди, но според последната официална информация към момента там има 460 свине-майки, 4 нерези, 1038 сукалчета, 1684 подрастващи и 1191 прасета за угояване.
Третото регистрирано промишлено стопанство е във врачанското село Чирен, където е предвидено отглеждането на 150 свине-майки и 850 прасета за угояване. Засега в боксовете са общо 850  животни.