Липсата на достатъчно средства ще затрудни част от производителите на череши да подготвят овощните градини за следващата година. Това обясни Валери Йовев, земеделски производител от Кюстендил пред Фокус.
 
Йовев коментира, че благодарение на валежите, а сега и на предвиденото засушаване, ще са необходими допълнителни средства, с които земеделските производители трябва да подготвят овощните градини за следващата година и да се вземат най-вече мерки за растителна защита.
 
„Ако не се проведат тези мероприятия може да се стигне да обезлистване на дърветата и до залагане на по-малко плодни пъпки, което следващата година ще доведе до по-малко реколта и като цяло дърветата ще бъдат по-слаби”, каза Валери Йовев. 
 
Той посочи още, че остава на позицията за това, че малките земеделски производители трябва да създадат своите сдружения. 
 
„В момента има само едно сдружение. Според мен хората все още не са узрели за това. Без сдружение нещата не могат да се случат. Всеки се оправя сам, а след това някой друг е виновен.”
 
Земеделецът разказа, че кюстендилските череши отиват предимно на румънския пазар и на българското Черноморие, а останалите череши, след пролетното измръзване, се купуват предимно от румънски търговци. Има и фирми, които купуват черешите в региона, след което ги продават за прясна консумация отново по българското Черноморие. 
 
„Цените за прясна консумация са добри – 1,80 лв./кг. и 2,20 лв./кг. От няколко години в нашия район имаме румънски купувачи. Някои от тях дори си имат договори с местните черешопроизводители и изкупуват продукцията”, каза Валери Йовев. 
 
Той посочи, че цената за черешите, използвани за преработка, също е по-висока от миналата година. 
 
„Тази година имаме по-добра цена, но по-малки добиви”, допълни Валери Йовев и посочи, че като цяло около 60-70 % има загуба на реколтата. Натоварването в момента е около 30%.